چرا این مقاله را بخوانیم:
- بعد از اینکه در طول روز تصمیمات زیادی گرفتید، توانایی تصمیمگیری شما تحلیل میرود.
- کم کردن زمانی که صرف تصمیمگیری میکنیم انرژی و نیروی تشخیص بیشتری برای کارهای مهمتر فراهم میکند.
- شناسایی تصمیماتی تکراری که اهمیت ندارند به افراد کمک میکند سریع و بهراحتی تصمیم بگیرند.
تحلیل نیروی تصمیمگیری زمانی روی میدهد که ذهن شما به جهت تصمیمات متعددی که مجبور به فکر کردن در موردشان هستید، خسته میشود. این حالت در زندگی هر کسی به دلیل اتخاذ دهها تصمیم بزرگ و کوچک در طول روز، اتفاق میافتد. برای بسیاری از ما شرایط کاری ایجاب میکند مرتباً در حال تصمیمگیری باشیم. والدین بودن هم شرایط مشابهی دارد. خستگی فکر کردن در مورد یک سری تصمیمات کوچک باعث میشود شما در مورد تصمیمات مهم تعلل کنید. تصمیماتی مانند اینکه آیا در رابطهای که هستید بمانید یا نه، ویا اینکه در موقعیتی سرمایهگذاری کنید یا نه.
با یادگرفتن راهکارهایی برای تصمیمگیری راحت در مورد موضوعات کوچک، انرژی زیاد و قوه تشخیصی که صرف آنها میکردید را برای تصمیمات مهمتر ذخیره خواهید کرد.
با استفاده از اصول زیر میتوانید قوانین تصمیمگیری مخصوص خود را داشته باشید. توجه داشته باشید منظور من این نیست که مطلقاً از این قوانین پیروی کنید، بلکه پیشنهاد میکنم با استفاده از آنها قوانین ویژه خود را تهیه کنید.
- قانون “تصمیمات بیاهمیت”
یک جنبه مهم در بهبود کیفیت تصمیمگیری و کاهش خستگی حاصل از تصمیمات مکرر، اینست که تصمیمات بیاهمیت را سریع تشخیص دهیم. اغلب با تصمیماتی مواجه میشویم که اهمیتی ندارند یا برایشان درست و غلطی درکار نیست و فرقی نمیکند چه جوابی به آنها میدهیم. حتماً تعجب خواهید کرد اگر ببینید چه طیف وسیعی از تصمیمات در این رده قرار میگیرند. برای مثال:
- امشب چه غذایی بخوریم؟
- آبی یا قرمز؟
- فیلم کمدی ببینیم یا درام؟
سعی کنید تصمیماتی که در آن یک گزینه با گزینه دیگر فرقی ندارد یا فرق زیادی ندارد را سریع تشخیص دهید. و یکی را انتخاب کنید. اگر میخواهید حسابی در موردش فکر کنید شیر یا خط بیندازید یا از کسی بخواهید بین یک و دو عددی را انتخاب کند. اگر یک را انتخاب کرد جواب بلی است و اگر دو را انتخاب کرد جواب منفی است. اینکار سرگرم کننده نیز خواهد بود.
یک تجربه: اگر میخواهید در تشخیص تصمیمات کماهمیت بهتر عمل کنید، به مدت یک هفته تصمیماتتان را زیر نظر بگیرید. هر تصمیم نسبتاً بیاهمیتی را که با آن مواجه شدید را یادداشت کنید. در آخر هفته آنها را دستهبندی کنید. در این یک هفته در مورد بیاهمیت یا کماهمیت دستهبندی کردن تصمیمات سختگیرانه عمل کنید و مشاهده خواهید کرد که چطور ذهنتان باز میشود.
- قانون “همیشه بخر”
اگر تصمیمگیری در مورد خریدن یا نخریدن چیزی که زیاد مصرف میکنید و زودبهزود تمام میشود، وقت شما را میگیرد، این قانون را اعمال کنید، آنرا بخرید. من شخصاً این قانون را در مورد کلم بروکلی همواره اعمال میکنم. همسر و دختر من هر روز تقریباً یک بروکلی کامل مصرف میکنند. بنابراین هر کدام از ما که به فروشگاه برویم حتماً کلم بروکلی میخریم. اگر شروع کنید به استفاده از این قانون خواهید دید که در مدت کمی بسیاری از تصمیمات شما شامل این قانون شده. اما به یاد داشته باشید زمانی به استفاده از این قانون ادامه دهید که حداقل در 80% موارد درست جواب دهد.
قانون ما اینست: ” همیشه بروکلی بخر.” قانون مناسب شما و خانه شما چیست؟
- قانون “خسیس بازی در نیار”
این قانون تقریباً شبیه قانون قبلی است. اما دقیقتر. با یک مثال برایتان توضیح میدهم. من و خانوادهام معمولاً از جایگاههای سوختی که تخفیف دارند بنزین میزنیم که ارزانتر است. اگر درست برنامهریزی کنیم قبل از روشن شدن چراغ بنزین به جایگاههای تخفیفدار میرویم ولی اگر نتوانیم خوب برنامهریزی کنیم، مجبور میشویم به هر ایستگاهی که نزدیکتر است برویم. جبران خسارت این شرایط 10 دلار برای ما آب میخورد تا وقتی که بتوانیم به جایگاه ارزانتر برسیم. در این موقعیت مراجعه به اولین ایستگاه نشان میدهد که ما مستئسل هستیم. بنابراین ما قانونی وضع کردیم: “همیشه باک را پر کن.” به جای اینکه هم 10 دلار بیشتر خرج کنی و هم خود را در زحمت دوباره بیندازی. اصل مشابه دیگری از یک نویسنده به نام کریس گیلبو خواندهام که میگوید اگر تشنه هستید و آب همراه خود نیاوردهاید، در جاهایی مانند فرودگاه، بدون در نظر گرفتن قیمت، آب بخرید و بنوشید. بدینگونه اوقات بهتری خواهید داشت و تصمیمات درستتری خواهید گرفت. “اگر تشنه هستید، همیشه آب بخرید و بنوشید، قیمتش مهم نیست.”
- برای کارهای تکراری قانون” مثل همیشه انجام بده” را رعایت کنید.
کارهای روتین، خود-کنترلی کمتری نیاز دارند. چنانچه یک کار تکراری را مثل همیشه و با روشی تکراری انجام دهید، دیگر انرژی اضافی برای تصمیمگیری در مورد آن صرف نخواهید کرد.
برای مثال:
- در هر مهمانی خانوادگی شما مسئول غذا میشوید و خواهرتان مسئول سالاد و دسر.
- هر زمان در فروشگاه شامل اشانتیون میشوید، یک چیز واحد انتخاب میکنید.
- هر زمان برای مسافرت از خانه خارج میشوید، روتین همیشگی را، برای چک کردن وسایلی که باید همراه ببرید و کارهایی که باید در خانه انجام دهید، دنبال میکنید.
- زمانی که فقط چند تا قرص ویتامین برایم باقی مانده، سریع به داروخانه میروم و یک بسته قرص ویتامین میخرم بدون اینکه منتظر شوم شاید چیز دیگری هم از داروخانه لازمم شد.
- الان یا بعد؟
این مورد شاید کمی با موارد دیگر همپوشانی داشته باشد. اما ارزش توجه را دارد. اغلب ذهنمان را درگیر این سوأل میکنیم که آیا باید اینکار را الان انجام دهم یا بعداً. برای یک هفته به این سوأل جواب دهید: “الان”. و ببینید چطور میشود. آیا نسبت به اینکه مورد به مورد فکر کنید و تصمیم بگیرید بهتر نشد؟ برای مثال:
- به همکارم در مورد موضوعی الان ایمیل بزنم یا چند روز بعد؟
- برای آخر هفته الان برنامهریزی کنم یا بعد؟
ممکن است موضوعی جزئی به نظر برسد اما نتایج حاصل از زیاد فکر کردن در مورد مسائل جزئی، قابل توجه است. هر تلاش ذهنی ما باعث میشود انرژی لازم جهت تصمیمات بزرگ در ما تحلیل برود. یعنی وقتی در مورد تصمیمات بیاهمیت زیادی فکر کنید، تصمیمات مهمتر را از دست میدهید. افرادی که دچار اضطراب هستند، در مورد تصمیمات خود زیاد از حد فکر میکنند حتی اگر نتایج آن تصمیمات خیلی هم مهم نباشد.
منبع: www. Psychologytoday.com
سمیه اصغری سارجوق، مدیر آموزشی گام کلس